Svenskt Båtregister - För din egen säkerhet!

Svenskt Båtregister (SBR) är ett internetbaserat båtregister där du som båtägare själv lägger in alla uppgifter om din båt direkt i registret. SBR är inte enbart ett vanligt register, utan erbjuder även många användbara tjänster till båtägaren. SBR sätter dock båtägarens säkerhet i fokus, dels genom att erbjuda ett enkelt system för märkning som är individuellt för varje båt (läs mer under fliken "OM SVENSKT BÅTREGISTER") och dessutom genom att samarbeta med nedan företag och myndigheter för identifiering av upphittade båtar.  SBR välkomnar trotsallt de system för båtmärkning som finns på marknaden, men erbjuder ändå ett kostnadsfritt sätt att dokumentara en individuell märkning av din båt. Detta underlättar identifiering.

  

Till Larmtjänst vänder du dig om du är spekulant på en båt, men vill förvissa dig om att den inte är anmäld stulen. Larmtjänst nås på telefon: 08-522 784 00.
Till Larmtjänst vänder du dig också då du har funnit en förlorad båt. Anmälan om detta gör man endera på Larmtjänsts websida, eller via försäkringsbranschens gemensamma tipstelefon: 020-325 325
 

Sjöräddningssällskapet (SSRS) har till uppgift att rädda liv till sjöss. Arbetet drivs helt idéellt och finansieras via medlemsavgifter och bidrag. Som medlem har man bl.a. förmånen att kunna kontakta SSRS och få direkt assistans vid sjönöd. Telefon: 077-5790090
 
Se hela bilden
Söker du uppgift om en båt som har varit registrerad i det tidigare statliga båtregistret (t.ex. reg.nr. ABC12), så kontaktar man Riksarkivet i Marieberg per e-mail: riksarkivet@riksarkivet.ra.se. En förfrågan är kostnadsfri men måste alltså göras per e-mail och inte telefon!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anslagstavlan!

 2021-11-04 Flertalet har säkert märkt att SBR saknar personal/support och att websidan har åldrats! Tanken var att en mindre registeravgift (via Båtägare VIP) skulle kunna hålla igång sidan, men intresset för detta uteblev. Är tjänsten helt gratis, finns ett intresse hos folk! ;-) Vi som låg bakom SBR hade vanliga arbeten och då fanns det varken pengar eller tid att uppgradera SBR. SBR får därför försöka hänga med ett tag till, utan support.... såvida inte folk får upp intresset igen!

 2019-07-11 Tjänsten Båtägare VIP upphör!2019-03-07
Båtmässan i Göteborg är avslutad och även i Stockholm går den mot sitt slut. Det är tecken på att våren är på väg, även om det inte ser så ut när man ser ut genom fönstret. Men tiden går snabbt och snart är det äntligen dags för sjösättning. SBR önskar alla båtägare en fin båtsommar 2019!

 

 2018-05-04 GDPR - hantering av personuppgifter: Svenskt Båtregister (SBR) välkomnar den Allmänna Dataskyddsförordningen (även kallad GDPR) som träder i kraft 25 maj 2018. Förordningens syfte ät att stärka rättigheterna för personer vars personuppgifter registreras och behandlas. För SBR gör detta ingen skillnad, eftersom största sekretess fortfarande tillämpas med de uppgifter som finns i registret. Inga uppgifter lämnas ut till tredje man. SBR behöver vare sig tillstånd eller göra anmälan till Datainspektionen, eftersom uppgifterna i registret baserar sig på båtägarens egna inskrivna frivilliga uppgifter och har därmed gett sitt samtycke till registerhållningen. Båtägaren kan när som helst ändra, eller helt ta bort dessa uppgifter i SBR. Det är alltså inte SBR som aktivt har upprättat innehållet i registret. Vi önskar er alla en riktigt fin båtsommar!!

 2017-07-11 Problemet med inloggning skall nu vara åtgärdat enligt vår leverentör av server och IT-tjänster. Det är troligtvis ett serverbyte som orsakat problemen. Vi önskar er alla en fin båtsommar!!

 2016-12-21 SBR önskar alla en riktigt GOD JUL och ett Gott Nytt År!! Vi går nu mot ljusare tider igen...

 2016-06-17 Att väderprognosen för midsommarhelgen i dagsläget lovar regn och låga temperaturer verkar konstigt nog inte påverka speciellt många av er båtägare. Det är något speciellt med att äga en båt i Sverige. I synnerhet under midsommarhelgen, då matjessillen, gräddfilen, gräslöken och kanske en och annan snaps med glädje gör sig påmind. Tänk bara på den skärpta alkohollagen!
GLAD MIDSOMMAR!

2015-05-04 Förbud mot toalettavfall ! - se "Transportstyrelsen" - Förbudet mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar finns i en föreskrift (2012:13) som träder i kraft 1 april 2015.Förbudet gäller hela Sveriges sjöterritorium, längs hela Sveriges kust, i alla sjöar och inre vattendrag. De enda fritidsbåtar som undantas är de som k-märkts av Statens maritima museer. Eftersom det nu inte är tillåtet att tömma avfallet i havet, ställs extra höga krav på tömningsanläggningar i hamnarna. I dagsläget är tömning inte möjligt i alla hamnar och man kan därför ifrågasätta om dessa regler till fullo kommer att efterlevas. Åtminstone inte de närmaste åren...

2015-02-18 Dags för BÅTMÄSSA igen ! - se "Allt för sjön" - Då var det dags igen! Kan man våga sig på en gissning att det även här blir mestadels motorbåtar utställda? Öppettider är 28 februari-8 mars - Lördag-Söndag 10-18, Vardagar 12-20.

2015-01-20 Äntligen BÅTMÄSSAN ! - se "Båtmässan" - Då var det äntligen dags! Trots det tunga vintervädret runtom i landet, är båtmässan ändå på något sätt en signal om att våren är på väg. Mässan har öppet 31 januari - 8 februari.

2014-04-15 Nya båtar, segelbåtar och motorbåtar - se "Båtportalen" - Funderar ni på att köpa en ny båt? Att hitta rätt bland mängden av båtar kan vara ett både givande och krävande projekt. Vi har gjort det lättare för er och samlat allt på ett och samma ställe. Oavsett om ni letar bland segelbåtar eller motorbåtar så hoppas vi att ni skall hitta det ni söker på Båtportalen, Sveriges nya Båtmässa på nätet med nya båtar från alla ledande båttillverkare.

2014-01-15 God Fortsättning på det nya året! Nu har vintern kommit på allvar i hela landet. Storebro köper Nord West. Därmed kommer de båda forna bittra konkurrenterna att produceras under samma tak och i samma koncern där också Paragon ingår. Dessutom tillverkar man inredningen till Nimbus. I konkursboet för Nord West & Najad AB fanns även båtfabriken på Vindön. Men den ingår inte i köpet. Därför väntar nu ett digert arbete med att flytta hela produktionen till Storebro. Vad som sker med bemanningen och Nord West-varvets gamla anställda är dock ännu inte klart.

2013-10-31 Hösten har nu tågat in på allvar och de flesta har väl hunnit ta upp sina båtar. En första storm har redan bevisat vikten av att surra fast presenningen ordentligt. Vi önskar alla båtägare en fin vinter och tänk på att tiden går fort... snart är det dags för sjösättning igen!

2013-08-21 Öppna Varv, Orust - 23-25 augusti 2013 råder västkustens största flytande båtmässa rum och arrangeras av Sweboat – Båtbranschens Riksförbund. Vi bjuder på en av årets mest uppskattade båtmässor där du kan se över 120 nya båtar och de senaste tillbehören från över 85 företag. Årets stora nyhet att vi i år visar motor- och segelbåtar i alla storlekar, det vill säga även mindre motor- och segelbåtar! Den stora båtutställningen är i Ellös hos Hallberg-Rassy. Även Malö Yachts i Kungsviken och Bavia Yacht i Henån visar båtar i sina hamnar.

2013-02-27 Klassisk båttillverkare i konkurs - Båtindustrin har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Lyxbåtstillverkaren Nord West & Najad med säte på Orust försattes på tisdagen i konkurs av Uddevalla tingsrätt, rapporterar TT. För inte länge sedan gick Nimbus Boats i konkurs. Nord West köpte den konkursade anrika segelbåtstillverkaren Najad under 2011 och så sent som för ett par veckor sedan lanserade företaget en ny motorbåtsmodell på Göteborgs båtmässa. I konkursansökan uppges att bolaget omsatte 307 miljoner kronor under senaste räkenskapsåret med bokslutsdatum 2012-08-31. Året dessförinnan omsatte man 314 miljoner kronor och gjorde ett resultat efter skatt på drygt 2 miljoner kronor. Även dotterbolaget Lyse Plastprodukter som tillverkar och säljer bland annat båtskrov har försatts i konkurs.

2013-01-25 Årets båtmässa i Göteborg pågår 2-10 februari. Båtmässan öppnar portarna med två världspremiärer, en från Ryds som överlevde Nimbuskonkursen och en hemlig motorbåt från Orustvarvet Nord West. Båtbranschen har seglat i motvind några år med två konkurser bara under 2012, Nimbus Boats och Malö Yacht. Men nyheterna är många på årets båtmässa. Småländska Ryds, Sveriges största båtmärke, låg risigt till när ägaren Nimbus gick i konkurs. I höstas tog fem anställda över som redan på årets mässa I Göteborg kan presentera den nya F588. Trots att tillverkningen kom igång så sent som under fjärde kvartalet 2012. Det kommer även en ny båt från svenska Sandströms, två nya modeller från BRIG och nya modeller från Aquador, Sting och Nordkapp med flera. Framgångsrika Nord Westvarvet på Vindön, som klarat sig bra i tuffa tider kommer med modellerna Nord West 430, Najad 410 och Najad 440 CC. Båtmässan gör i år sin största satsning på barnen hittills med kajakpaddling, ro i gummibåt och piratmålning. Alla barn under sju år går in gratis och alla unga mellan 7-15 år har fri entré i sällskap av en vuxen. Nytt för i år är även Båtmässan Deals där besökarna redan hemifrån kan titta på vilka erbjudanden som finns. Årets jubilar blir Stjärnbåten som firar 100 år 2013. Två båtar, varav en riggad, kommer att finnas på plats på mässan.

2012-08-06 Kändisuppror mot sjöfyllerilagen - Ett antal kända svenskar har i en debattartikel på SvD gått till angrepp mot den nyinstiftade sjöfyllerilagen. ”De som kommit på lagen är glädjedödare, säger skådespelaren Ulf Brunnberg till Aftonbladet.

2012-05-26 Det har rapporterats om många båtinbrott under vintern. Motordelar, drev etc har stulits på många håll. Vi vill påminna om märkningssystemet hos SBR. Märk din båt och stöldbegärliga ting - dokumentera med foton. Det underlättar för både Polis och försäkringsbolag.

2011-05-06 Båtbevis kan utfärdas av SBR. Detta är dock endast ett bevis med en stämpel på att båten är registrerad hos SBR. Vill man ha ett s.k. Nationalitetsbevis  ifrån myndigheten, måste man registrera båten hos Transportstyrelsens båtregister. Avgifterna för detta register har gått upp kraftigt (med 1.100%) i år - 6.700kr för en båt under 12 x 4 meter - därtill en årsavgift om 300 kr. Vill man ha ett s.k. nationalitetsbevis kostar detta ytterligare 2.600 kr. Vissa har klarat sig bra med ett Båtbevis från SBR, men det har nog lite med vilket  land man hade tänkt att besöka. Vi kan förstås inte garantera att vårt Båtbevis accepteras av alla länder.

2010-07-17 Vädret har varit svårt att förutse den senaste tiden. Rapporterna ändrar sig flera gånger per dygn. Men skall man ut på havet, kan det vara klokt att kolla upp "Båtvädret" ordentligt. Håller man sig utmed kusterna kan man få ganska detaljerat väder hos SMHI. En av våra favoritsidor är också den norska sidan YR. Hör gärna av er till oss om ni har andra bra tips på vädersiter.

2010-07-05 Stöter du på en båt som verkar stulen eller övergiven? Kontakta Larmtjänst på tipstelefon 020-325 325!

2010-07-02 Har du förfrågningar om en båt med det äldre registreringsnumret (t.ex. ABC12)? Då vänder du dig till Riksarkivet i Marieberg med en förfrågan per e-mail: riksarkivet@riksarkivet.ra.se. OBS! Förfrågan kan ej göras per telefon!

2010-06-24 SBR önskar alla båtägare en riktigt trevlig midsommar !!!

2010-05-18 Ny sjöfyllerilag den 1 juni! Från och med 1 juni införs en nedre promillegräns på 0,2 promille till sjöss. Regeln gäller alla båtar som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är längre än tio meter. I praktiken större snabba motorbåtar. Men det innebär inte att man går fri om man är berusad och kör en eka eller seglar på ett sätt som innebär fara för sjösäkerheten. Där gäller samma regler som tidigare.

2010-02-19 Svenskt Båtregister inleder diskussioner med Sjöpolisen i Västra Götaland, om exempelvis gemensamt märkningssystem för enklare identifiering av upphittade båtar.

2009-06-08 Svenskt Båtregister vill önska alla båtägare en riktigt skön sommar !! För att inte glömma Era sommarupplevelser påminner vi Er om nedladdningsfunktionen av bilder då Ni är inloggade.

2009-05-30 Vi vill påminna om att Svenskt Båtregister inte är något officiellt register. Det är helt privat. Vi lämnar således inte ut information som finns i registret, vare sig till allmänhet eller myndighet. Det är Du som båtköpare som bör undersöka med säljaren om båten är registrerad. Be om en PDF-utskrift! Önskar Polisen ha information, kontaktar vi först ägaren - därefter får ägaren kontakta Polisen.

2007-11-29 SXK - Kryssarklubben, länkar till Svenskt Båtregister.

2007-11-25 Svenskt Båtregister dyker upp på sajten Gratis.se